Διατροφή & υγιεινή ζωή για τη διατήρηση της υγείας του προστάτη

Ο αδένας του προστάτη ελέγχεται από ισχυρές ορμόνες γνωστές ως ορμόνες φύλου, συμπεριλαμβανομένης της τεστοστερόνης. Στον αδένα του προστάτη, η τεστοστερόνη μετατρέπεται σε διϋδροτεστοστερόνη (DHT). Τα υψηλά επίπεδα DHT προκαλούν μεγέθυνση των κυττάρων του προστάτη. Ορισμένα τρόφιμα και ποτά είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την υγεία του προστάτη λόγω της δράσης τους στην τεστοστερόνη και σε άλλες ορμόνες. Έρευνες έχουν δείξει ότι μια διατροφή που αποτελείται κυρίως από κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διόγκωσης του προστάτη και της δημιουργίας καρκίνου του προστάτη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν ένα άτομο δεν περιλαμβάνει αρκετά λαχανικά στη διατροφή του.

Μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και καλά λιπαρά θεωρείται ότι προστατεύει τον προστάτη. Μια υγιεινή διατροφή για ένα διoγκωμένο προστάτη είναι κάτι περισσότερο από το να τρώει κανείς τα σωστά τρόφιμα. Σημαίνει και την αποφυγή άλλων τύπων τροφίμων που δεν είναι καλά για τον προστάτη. Αυτά περιλαμβάνουν τα κόκκινα κρέατα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, την καφεΐνη, το αλκοόλ και το νάτριο (αλάτι).Παρόλο που είναι σχετικά λίγες οι μελέτες που έχουν εξετάσει την επίδραση της άσκησης ειδικά στην υγεία του προστάτη, αυτές έχουν δείξει ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να έχει θετική επίδραση στον αδένα του προστάτη. Η άσκηση και η φυσική δραστηριότητα ρυθμίζουν τα επίπεδα ορμονών, αποτρέπουν την παχυσαρκία, ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και μειώνουν το οξειδωτικό στρες.
Σύμφωνα με μια μελέτη του Χάρβαρντ, οι άνδρες που ήταν σωματικά πιο δραστήριοι ήταν λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από ΚΥΠ. Ακόμη και η σωματική δραστηριότητα χαμηλής έως μέτριας έντασης, όπως η άσκηση σε μέτριο ρυθμό, αποφέρει οφέλη.
Για όσους ήδη πάσχουν από ΚΥΠ, εκτός από την άσκηση, άλλες στρατηγικές που μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τη διαχείριση του άγχους, τη διακοπή του καπνίσματος, την αποφυγή υγρών το βράδυ για τη μείωση της νυκτερινής ούρησης, την εκκένωση της ουροδόχου κύστης εντελώς, τις ασκήσεις για την ενίσχυση των μυών και τον περιορισμό της λήψης υγρών σε 2 λίτρα ημερησίως.


Τηλ. Επικοινωνίας: +30 210 61 99 886