Συμπληρώματα Διατροφής

Τα Συμπληρώματα Διατροφής που υποστηρίζουν την υγεία του προστάτη και βοηθούν στη θεραπεία της ΚΥΠ γενικά εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες. Συμπληρώματα με ένα μόνο συστατικό και συμπληρώματα με πολλά συστατικά. Ανεξάρτητα από το αν το συμπλήρωμα έχει ένα ή περισσότερα συστατικά, υπάρχουν 5 κύρια κοινά συστατικά στα οποία βασίζονται τα συμπληρώματα διατροφής για τη θεραπεία της ΚΥΠ.
Saw Palmetto

Το Saw palmetto (Serenoa repens) είναι ένας φοίνικας που αναπτύσσεται στις νότιες παράκτιες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών. Έχει περίπου ένα μέτρο ύψος και τα φύλλα του είναι αιχμηρά. Το εκχύλισμα των μούρων του Saw palmetto είναι ο συνηθέστερος φυτοθεραπευτικός παράγοντας που χρησιμοποιείται στα συμπληρώματα διατροφής που στοχεύουν στην ΚΥΠ. Αν και κάποιες πρώτες έρευνες έδειξαν ότι το saw palmetto θα μπορούσε να ωφελήσει τα άτομα με συμπτώματα ΚΥΠ, πρόσφατες μελέτες έρχονται σε αντίθεση με αυτά τα ευρήματα.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2011 παρακολούθησε την πορεία 306 ανδρών με μέτρια συμπτώματα ΚΥΠ σε διάστημα 72 εβδομάδων, καθώς λάμβαναν είτε εκχύλισμα φρούτων Saw palmetto είτε ένα εικονικό φάρμακο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική διαφορά στα αποτελέσματα μεταξύ των δύο ομάδων. Ακόμη και όταν οι συμμετέχοντες έλαβαν τριπλή δόση Saw palmetto αντί για την τυποποιημένη δόση των 320mg, που είχε χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενες έρευνες δεν είχαν σημαντικά οφέλη. Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζει και άλλη έρευνα του 2006, η οποία δεν διαπίστωσε βελτίωση στα συμπτώματα της ΚΥΠ μετά από 12 μήνες χρήσης του saw palmetto.
Το LycoProst δεν περιέχει saw palmetto.
Τσουκνίδα (Stinging Nettle)

Η τσουκνίδα (Urticadioica) αναπτύσσεται σε όλο τον κόσμο και ανθίζει από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, με ροζ και κίτρινα λουλούδια. Το βότανο έχει χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς από την αρχαιότητα όταν οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν ως διουρητικό αλλά και για την ανακούφιση των πόνων των αρθρώσεων. Τα φύλλα και οι μίσχοι της τσουκνίδας έχουν λεπτές τρίχες που περιέχουν ερεθιστικά χημικά, τα οποία απελευθερώνονται κατά την επαφή με το δέρμα. Ενώ αυτές οι τρίχες, είναι επώδυνες στην αφή, μπορούν πραγματικά να ανακουφίσουν τον πόνο, ίσως μειώνοντας τα επίπεδα φλεγμονωδών χημικών ουσιών στο σώμα ή παρεμβαίνοντας στον τρόπο με τον οποίο το σώμα μεταδίδει σήματα πόνου.

Τα φύλλα και οι μίσχοι της τσουκνίδας έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και έχουν χρησιμοποιηθεί από παλιά για τη θεραπεία των μυαλγιών και των πόνων των αρθρώσεων, του εκζέματος, της αρθρίτιδας και της ουρικής αρθρίτιδας, καθώς και της αναιμίας. Σήμερα, οι ρίζες του φυτού χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των συμπτωμάτων του ουροποιητικού και της ΚΥΠ. Μελέτες δείχνουν ότι η τσουκνίδα μπορεί να βελτιώσει τη ροή των ούρων και να ανακουφίσει από άλλα συμπτώματα της ΚΥΠ, όπως η ατελής εκκένωση της ουροδόχου κύστης, η διακεκομμένη ούρηση και η συνεχής επιθυμία για ούρηση (ευερεθιστότητα της ουροδόχου κύστης). Ωστόσο, η τσουκνίδα δεν μειώνει το μέγεθος του προστάτη. Δεν είναι ακόμα σαφές πως η τσουκνίδα μειώνει τα συμπτώματα της ΚΥΠ, αλλά είναι πιθανό να επηρεάζει την τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα ή να δρα άμεσα στον προστάτη.
Το LycoProst δεν περιέχει τσουκνίδα.
Σπόροι κολοκύθας

Οι σπόροι της κολοκύθας (Cucurbitapepo) περιέχουν μεγάλη ποσότητα μετάλλων και αποτελούν πηγή ψευδαργύρου, μαγνησίου, μαγγανίου, φωσφόρου, χαλκού και σιδήρου. Περιέχουν επίσης μικρή ποσότητα πρωτεϊνών, βιταμίνη Ε και καλά λιπαρά ωμέγα-3. Η χρήση των σπόρων της κολοκύθας στη θεραπεία της ΚΥΠ έχει ερευνηθεί σε περιορισμένο αριθμό κλινικών δοκιμών. Σύμφωνα με αυτές τις έρευνες, οι σπόροι της κολοκύθας μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού που σχετίζονται με την ΚΥΠ, αλλά ορισμένες από αυτές τις μελέτες έχουν επικριθεί για τη μικρή διάρκεια τους και επίσης τον ανεπαρκή αριθμό ασθενών. Λόγω των δυσκολιών στην τιτλοδότηση του εκχυλίσματος των σπόρων της κολοκύθας, της έλλειψης διευκρινίσεων στον μηχανισμό δράσης, του περιορισμένου αριθμού ερευνών και της χαμηλής ποιότητας των μελετών, οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες για την ουρολογία δεν παρέχουν συγκεκριμένες συστάσεις για τη χρήση των σπόρων της κολοκύθας στη θεραπεία της ΚΥΠ.
Το LycoProst δεν περιέχει σπόρους κολοκύθας.
PygeumAfricanum

Το Pygeumafricanum, γνωστό και ως αφρικάνικο δαμάσκηνο, είναι ένα αειθαλές δέντρο που βρίσκεται σε ολόκληρη την ήπειρο της Αφρικής σε υψόμετρα 3.000 ποδών ή υψηλότερα. Αναπτύσσεται σε έως και 150 πόδια ύψος. Το ενδιαφέρον για το είδος άρχισε το 1700 όταν οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες έμαθαν από τις νοτιοαφρικανικές φυλές πώς να απαλύνουν τα ενοχλήματα από την ουροδόχο κύστη και να θεραπεύουν άλλα ουρολογικά προβλήματα με το φλοιό του Pygeumafricanum. Οι προτεινόμενοι μηχανισμοί δράσης περιλαμβάνουν την αναστολή του πολλαπλασιασμού των ινοβλαστών και των αντιφλεγμονωδών και αντιιστρογονικών δράσεων. Ωστόσο, το εκχύλισμα αυτό δεν έχει μελετηθεί επαρκώς.
Το LycoProst δεν περιέχει Pygeumafricanum.
Λυκοπένιο

Το λυκοπένιο είναι μέλος της οικογένειας των καροτενοειδών που είναι φυτοθρεπτικά συστατικά. Είναι η φυσική χρωστική ουσία που είναι υπεύθυνη για το βαθύ κόκκινο χρώμα πολλών φρούτων, αλλά κυρίως της τομάτας. Ενώ οι τομάτες καταναλώνονται εδώ και αιώνες, η έρευνα για τα οφέλη τους στην υγεία ξεκίνησε μόλις τα τελευταία χρόνια του 20ού αιώνα. Ωστόσο, σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, έχει συγκεντρωθεί ένα σημαντικό ερευνητικό έργο, το οποίο περιλαμβάνει έρευνες σε εργαστήρια, ζώα και ανθρώπινο πληθυσμό, που υποστηρίζει το ρόλο του λυκοπενίου στην ανθρώπινη υγεία.

Ο προστάτης περιέχει κυτταρικούς υποδοχείς ειδικούς για το λυκοπένιο, το κόκκινο αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στις τομάτες, το καρπούζι, τη γκουάβα και το ροζ γκρέιπφρουτ. Η ύπαρξη τέτοιων υποδοχέων υποδεικνύει τη σημασία του λυκοπενίου για την υγεία του προστάτη. Σε μια πρόσφατη μελέτη, Γερμανοί ερευνητές τυχαιοποίησαν 40 άνδρες με ιστολογικά αποδεδειγμένη ΚΥΠ (αλλά χωρίς καρκίνο του προστάτη) ώστε να λάβουν είτε λυκοπένιο είτε εικονικό φάρμακο για 6 μήνες. Η ανάπτυξη του προστάτη, όπως εκτιμήθηκε με υπερηχογράφημα και δακτυλική ορθική εξέταση, σταμάτησε στους άνδρες που έλαβαν συμπληρώματα λυκοπενίου, ενώ το μέγεθος του προστάτη αυξήθηκε κατά σχεδόν 25% στους άνδρες που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Η ομάδα συμπληρώματος λυκοπενίου επωφελήθηκε επίσης από μειώσεις του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), δείκτη της υγείας του προστάτη, ενώ δεν υπήρξε καμία αλλαγή στο PSA στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Τα συμπτώματα της ΚΥΠ μετρήθηκαν επίσης μέσω της βαθμολογίας από το διεθνές ερωτηματολόγιο των συμπτωμάτων του προστάτη (I-PSS) και τα αποτελέσματα ήταν σημαντικά καλύτερα στην ομάδα των ανδρών που έλαβαν συμπληρώματα λυκοπενίου. Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν ότι το λυκοπένιο ανέστειλε την εξέλιξη της ΚΥΠ.

Το LycoProst περιέχει το Lycored Nutrient Complex, ένα κατοχυρωμένο μίγμα φυσικού λυκοπενίου τομάτας, και άλλων καροτενοειδών και στερολών. Το σύμπλεγμα αυτό αναπτύχθηκε από την Lycored μετά από χρόνια προσεκτικών μελετών, ανεξάρτητων ερευνών και κλινικών δοκιμών για να αντιμετωπίσει συγκεκριμένα θέματα για την υγεία.

Συμπληρώματα Διατροφής ενός συστατικού έναντι πολλαπλών συστατικών


Υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν μόνο ένα δραστικό συστατικό και προϊόντα που περιέχουν μείγματα διαφόρων συστατικών τα οποία υποτίθεται ότι προσφέρουν συνεργιστικά πλεονεκτήματα. Η συνέργεια στα συμπληρώματα διατροφής αναφέρεται στη συνδυασμένη επίδραση των επιμέρους συστατικών και το πόσο πιο ισχυρό είναι το άθροισμα των επιμέρους συστατικών σε σχέση με τα μεμονωμένα συστατικά.

Όταν διάφορα συστατικά συνδυάζονται σε μια φόρμουλα, υπάρχουν τρία πιθανά αποτελέσματα. Πρώτον, μπορούν να συνεργάζονται και να ενισχύουν το ένα τη δράση του άλλου. Δεύτερον, μπορεί να παραμείνουν ουδέτερα και ο συνδυασμός να μην παρέχει συνεργιστικό αποτέλεσμα. Και τρίτον, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ακυρώνουν το ένα τη δράση του άλλου.

Για τη δημιουργία συμπληρωμάτων διατροφής με περισσότερα του ενός συστατικά απαιτείται μια λεπτομερής κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα ενεργά θρεπτικά συστατικά φθάνουν στα κύτταρα στόχους τους, τις μεταβολικές οδούς μέσω των οποίων ταξιδεύουν και τις μοριακές μεταβολές που μπορεί να γίνουν στο δρόμο τους προς τα κύτταρα, λόγω της έκθεσης στα ένζυμα και τα οξέα του στομάχου.

Για να δημιουργηθεί ένα επιτυχημένο συμπλήρωμα διατροφής με συνδυασμό πολλών συστατικών, απαιτείται εκτεταμένη έρευνα και ανάπτυξη. Μόνο μέσω αυτής της διαδικασίας όλα τα συστατικά μπορούν να εξεταστούν σε μοριακό επίπεδο για τις θετικές αλληλεπιδράσεις που ενισχύουν την αποτελεσματικότητά τους και ίσως το πιο σημαντικό να εξασφαλίσουν ότι δεν παράγονται δυνητικά επιβλαβείς ουσίες.

Γενικά, τα συμπληρώματα διατροφής πολλαπλών συστατικών θα πρέπει να προτιμώνται μόνο εάν έχει αποδειχθεί ότι έχουν θετική δράση μέσω ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών και έχουν διερευνηθεί διεξοδικά οι συνεργιστικές επιδράσεις των διαφόρων συστατικών, όπως στην περίπτωση του LycoProst. Τα περισσότερα από τα συμπληρώματα πολλαπλών συστατικών στην αγορά δεν έχουν δοκιμαστεί κλινικά.Τηλ. Επικοινωνίας: +30 210 61 99 886