Ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες για την ΚΥΠ

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών επιλογών για τους ασθενείς με ΚΥΠ που περιλαμβάνει τα πάντα, από χειρουργικές επεμβάσεις έως ιατρικές θεραπείες και συμπληρώματα. Ποια επιλογή θεραπείας θα επιλεγεί εξαρτάται από τη διόγκωση του προστατικού αδένα και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων που αντιμετωπίζει το άτομο. Η ΚΥΠ είναι μια προοδευτική κατάσταση, που σημαίνει ότι εάν ένα άτομο δεν λάβει θεραπεία, τα συμπτώματά του μπορεί να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου.

Χειρουργική επέμβαση


Όταν η ΚΥΠ γίνεται σοβαρή και συνήθως μετά την αποτυχία της φαρμακευτική αγωγής, συνιστώνται χειρουργικές παρεμβάσεις. Η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει την αφαίρεση μέρους ή ολόκληρου του προστάτη (ολική προστατεκτομή). Πολλές από τις διαδικασίες είναι ελάχιστα επεμβατικές και είναι εύκολες για τον ασθενή σε σύγκριση με τη συμβατική χειρουργική επέμβαση. Στις ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες χρησιμοποιούνται ενδοσκόπια και έτσι αποφεύγονται οι μεγάλες τομές. Η πιο συνηθισμένη διαδικασία για τη θεραπεία της ΚΥΠ είναι η διουρηθρική εκτομή του προστάτη (TURP) στην οποία ο γιατρός χρησιμοποιεί ένα ενδοσκόπιο και αφαιρεί κομμάτια του αδένα με έναν καθετήρα. Οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της ΚΥΠ, μπορεί να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες ή επιπλοκές όπως αιμορραγία, στένωση του σωλήνα της ουρήθρας των ούρων γνωστή επίσης ως στένωση της ουρήθρας, ακράτεια ούρων ή διαρροή, στυτική δυσλειτουργία και παλίνδρομη εκσπερμάτιση.

Φάρμακα



Τα φάρμακα για τη θεραπεία της ΚΥΠ χορηγούνται συνήθως όταν η συχνότητα της ούρησης ή / και της σωματικής δυσφορίας λόγω της διόγκωσης του προστάτη επηρεάζει δυσμενώς την καθημερινή ζωή, και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Αρκετά φάρμακα είναι διαθέσιμα για τη θεραπεία της ΚΥΠ όταν τα συμπτώματα είναι ήπια ή μέτρια. Οι περισσότεροι άνδρες με ΚΥΠ που αρχίζουν να παίρνουν ένα φάρμακο θα πρέπει να το πάρουν για πάντα για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα, εκτός αν βέβαια στη συνέχεια έχουν κάποια μορφή χειρουργικής επέμβασης στον προστάτη. Όταν συμβουλευτείτε έναν ουρολόγο για να συζητήσετε για τα φάρμακα για την ΚΥΠ, είναι σημαντικό να τον ενημερώσετε σχετικά με τα φάρμακα ή τα άλλα σκευάσματα που μπορεί να παίρνετε, καθώς αυτά μπορεί να έχουν αλληλεπιδράσεις ή αντενδείξεις με τα φάρμακα που συνταγογραφούνται για τον διογκωμένο προστάτη. Μόλις ξεκινήσει η φαρμακευτική αγωγή, οι τακτικοί έλεγχοι στον ουρολόγο είναι απαραίτητοι για να συζητηθούν τα συμπτώματα και οι τυχόν παρενέργειες που μπορεί να παρουσιαστούν.
ΑλφαBlockers

Οι άλφα αναστολείς (αλφουζοσίνη, δοξαζοσίνη και ταμσουλοζίνη) χαλαρώνουν ορισμένους μύες και βοηθούν τα μικρά αιμοφόρα αγγεία να παραμείνουν ανοιχτά. Λειτουργούν εμποδίζοντας την ορμόνη νορεπινεφρίνη (νοραδρεναλίνη) να προκαλέσει συστολή των μυών των τοιχωμάτων των μικρότερων αρτηριών, γεγονός που αναγκάζει τα αγγεία να παραμείνουν ανοιχτά και χαλαρά. Αυτό βελτιώνει τη ροή του αίματος και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Οι άλφα αναστολείς χρησιμοποιούνται κυρίως για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, αλλά επειδή χαλαρώνουν και άλλους μύες σε όλο το σώμα, αυτά τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ροής των ούρων σε άνδρες με προβλήματα προστάτη. Οι άλφα αναστολείς δεν αλλάζουν το μέγεθος του προστάτη, αλλά βοηθούν στη ροή των ούρων, τη νυχτερινή ούρηση και άλλα συμπτώματα. Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες των άλφα αναστολέων είναι η ελαφρά υπνηλία, οι πονοκέφαλοι και η ζάλη. Πιο σπάνια μπορούν να προκαλέσουν σεξουαλικά προβλήματα. Οι άλφα-αναστολείς συσχετίζονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων από μια ενδεχόμενη πτώση, κυρίως στην αρχή της θεραπείας. Αυτό οφείλεται πιθανώς στις επιπτώσεις που έχουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Οι άλφα αναστολείς μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε παλίνδρομη εκσπερμάτιση, δηλαδή το σπέρμα να πηγαίνει προς τα πίσω μέσα στην κύστη και όχι έξω μέσω του πέους. Ενώ αυτό δεν προκαλεί καμία βλάβη, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει σπέρμα κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτισης και οι άνδρες που θέλουν να τεκνοποιήσουν πρέπει να έχουν αυτό το ενδεχόμενο κατά νου.
Αναστολείς της Αλφα-αναγωγάσης

Οι αναστολείς της άλφα-αναγωγάσης (finasteride και dutasteride) μπορούν να εμποδίσουν την περαιτέρω ανάπτυξη του προστάτη ή ακόμη και να προκαλέσουν τη συρρίκνωσή του. Οι αναστολείς της άλφα-αναγωγάσης δρουν καλύτερα σε άνδρες με μεγαλύτερο προστάτη και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο κατακράτησης ούρων και την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση. Οι περισσότεροι άνδρες βλέπουν βελτίωση μέσα σε έξι μήνες από την έναρξη της θεραπείας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άντρες που λαμβάνουν αναστολείς της άλφα-αναγωγάσης έχουν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, δυσκολία στην στύση ή στην εκσπερμάτιση ή συμπτώματα κατάθλιψης. Μερικές φορές, αυτά τα προβλήματα είναι αρκετά σημαντικά ώστε να αναγκάσουν τους άνδρες να διακόψουν τη θεραπεία για την ΚΥΠ με αναστολείς της άλφα-αναγωγάσης καθώς αυτά τα συμπτώματα επιλύονται όταν σταματήσει η φαρμακευτική αγωγή.
Αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης

Τα μόνα νέα φάρμακα στην αγορά για την ΚΥΠ τα τελευταία χρόνια ήταν οι αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 (PDE5), κυρίως η ταδαλαφίλη (Cialis). Η πιο συνηθισμένη ένδειξη για αυτό το φάρμακο είναι η θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας, αλλά οι δοκιμές έχουν δείξει βελτίωση στα συμπτώματα της ΚΥΠ χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες στη σεξουαλική λειτουργία. Ο ακριβής μηχανισμός της δράσης της ταδαλαφίλης στην συμπτωματική ΚΥΠ δεν έχει διευκρινιστεί. Είναι πιθανό ότι έχει μικρή επίδραση στην ΚΥΠ, αλλά επειδή οι άνδρες έχουν βελτίωση στη σεξουαλική τους λειτουργία, αισθάνονται καλύτερα.
Η ταδαλαφίλη είναι μια θεραπεία που πρέπει να εξετάζεται από όσους πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία και έχουν ήπια ή μέτρια συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού. Ενώ η καθημερινή λήψη της ταδαλαφίλης έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα συμπτώματα της ΚΥΠ, ορισμένες μελέτες απέτυχαν να παρουσιάσουν στατιστικά σημαντική διαφορά στη ροή των ούρων. Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, μυαλγίες, ερυθρότητα και ναυτία. Συνιστάται προσοχή σε άτομα με καρδιαγγειακή νόσο. Σπάνιες αλλά σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν παρατεταμένη στύση που μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη στο πέος, προβλήματα όρασης και απώλεια ακοής. Οι αναστολείς φωσφοδιεστεράσης δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από άνδρες που λαμβάνουν νιτρώδη ή έχουν μειωμένη νεφρική λειτουργία.


Τηλ. Επικοινωνίας: +30 210 61 99 886