Ποιες είναι οι Παθήσεις του Προστάτη;

Οι παθήσεις του προστάτη ξεκινούν κυρίως γύρω στην ηλικία των 50, μπορούν βέβαια να παρουσιαστούν και σε άτομα νεαρότερης ηλικίας, ειδικά στην περίπτωση της προστατίτιδας. Κατά την ηλικία των 60, οι περισσότεροι άνδρες θα έχουν αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα με τον προστάτη τους όπως δυσκολία στην ούρηση, επώδυνη ούρηση ή δυσκολία στη στύση.

Εκτός από την Καλοήθη Υπερπλασία του Προστάτη (ΚΥΠ), υπάρχουν άλλες δυο κοινές παθήσεις του προστάτη. Πρώτον η προστατίτιδα που είναι μια κοινή πάθηση του προστάτη και η οποία είναι μια μη κακοήθης φλεγμονή του προστάτη. Η προστατίτιδα μπορεί να προκαλέσει δυσκολία και πόνο κατά την ούρηση, πυρετό, ρίγη, πόνο στη μέση ή πόνο στα γεννητικά όργανα. Η προστατίτιδα μπορεί να εμφανιστεί αιφνιδίως, με οξέα και σοβαρά συμπτώματα ή με ήπια συμπτώματα που επανεμφανίζονται και επιλύονται τυχαία.
Και δεύτερον, ο καρκίνος του προστάτη. Ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται συνήθως σε άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών. Τα αίτια εμφάνισης καρκίνου του προστάτη παραμένουν άγνωστα, εντούτοις η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό παίζουν σημαντικό ρόλο. Στα αρχικά στάδια, τα καρκινικά κύτταρα περιορίζονται στον αδένα του προστάτη. Στους πιο επιθετικούς τύπους καρκίνου του προστάτη, τα καρκινικά κύτταρα εισέρχονται στο αγγειακό και λεμφικό σύστημα και εξαπλώνονται σε άλλα μέρη του σώματος όπου αναπτύσσουν μεταστάσεις, ιδιαίτερα στα οστά.

Τι είναι η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη;

Η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη (ΚΥΠ), επίσης γνωστή ως καλοήθης υπερτροφία του προστάτη, είναι μια προοδευτική, μη καρκινική μεγέθυνση του προστάτη. Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας στους άνδρες, συνήθως περίπου στο μέγεθος καρυδιού, που περιβάλλει την ουρήθρα και παράγει ένα υγρό που τρέφει το σπέρμα.

Στην ΚΥΠ, ο όγκος του προστάτη αυξάνεται, ασκώντας πίεση στην ουρήθρα, προκαλώντας έτσι επιβράδυνση της ροής των ούρων, δυσκολία στην ούρηση, αδύναμη και διακεκομμένη ροή ούρων. Όταν τα ούρα δεν ρέουν ελεύθερα μέσα από την ουρήθρα, παρατηρείται πάχυνση του μυϊκού τοιχώματος της ουροδόχου κύστης το οποίο και γίνεται πιο ευαίσθητο στην παρουσία ούρων. Αυτό οδηγεί σε συχνοουρία. Με τον καιρό, ο μυς της ουροδόχου κύστης εξασθενεί και δεν μπορεί πλέον να συστέλλεται με αρκετή δύναμη ώστε να αδειάσει εντελώς η ουροδόχος κύστη.

Όταν τα ούρα παραμένουν στην κύστη, αυξάνεται ο κίνδυνος ουρολοίμωξης ή δημιουργίας πετρών της ουροδόχου κύστης. Σε σοβαρές περιπτώσεις ΚΥΠ, τα ούρα μπορεί να παλινδρομήσουν και να βλάψουν τα νεφρά. Σπάνια, η ΚΥΠ μπορεί να προκαλέσει και επίσχεση ούρων μια κατάσταση που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Η ΚΥΠ και μερικές από τις θεραπείες που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπισή της μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη σεξουαλική λειτουργία, οδηγώντας σε στυτική δυσλειτουργία και επώδυνη εκσπερμάτιση.

Συμπτώματα από το Κατώτερο Ουροποιητικό

Τα Συμπτώματα από το Κατώτερο Ουροποιητικό είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει τα διάφορα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν οι άνδρες καθώς μεγαλώνουν. Ενώ μπορούν να επηρεάσουν άνδρες οποιασδήποτε ηλικίας, ο κίνδυνος ανάπτυξης αυτών των καταστάσεων αυξάνεται με την ηλικία.

Επειδή τα Συμπτώματα από το Κατώτερο Ουροποιητικό είναι μία ευρεία έννοια, είναι απαραίτητο για τον γιατρό να καθορίσει τη βασική αιτία του προβλήματος ώστε να εφαρμόσει ένα αποτελεσματικό θεραπευτικό σχέδιο. Οι αιτίες για τα Συμπτώματα από το Κατώτερο Ουροποιητικό είναι πολλές και ποικίλες και σε ορισμένες περιπτώσεις η ρίζα του προβλήματος μπορεί να προέρχεται από άλλα μέρη του σώματος.

Τα Συμπτώματα από το Κατώτερο Ουροποιητικό μπορεί να περιλαμβάνουν επιτακτική ανάγκη ούρησης κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτα και / ή διαταραχές αποβολής των ούρων, όπως αδυναμία της ροής των ούρων, ασθενής ροή, προσπάθεια για ούρηση και δυσκολία στην εκτόνωση. Αυτά τα συμπτώματα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ανδρών. Οι αιτίες των Συμπτωμάτων από το Κατώτερο Ουροποιητικό ποικίλλουν και η ακριβής διάγνωση απαιτεί κατάλληλη εξέταση από ειδικευμένο ουρολόγο. Ενώ η ΚΥΠ είναι η συνηθέστερη αιτία των συμπτωμάτων του κατώτερου ουροποιητικού, υπάρχουν και άλλες αιτίες όπως η προστατίτιδα, ο καρκίνος του προστάτη, προβλήματα της ουροδόχου κύστης και πέτρες στα νεφρά ή στην ουροδόχο κύστη.

Η ΚΥΠ είναι ένα φαινόμενο που σχετίζεται με την ηλικία

Η ΚΥΠ αναπτύσσεται ως ένα φαινόμενο που σχετίζεται αυστηρά με την ηλικία σχεδόν σε όλους τους άνδρες. Αρχίζοντας από την ηλικία περίπου των 40 ετών και έως την ηλικία των 70 ετών, περίπου το 90% των ανδρών θα επηρεαστεί από την ασθένεια. Στην πραγματικότητα, η εμφάνιση της ΚΥΠ, η οποία έχει ερευνηθεί μέσα από πολλές μελέτες σε όλο τον κόσμο, είναι περίπου 10% για τους άνδρες των 30 ετών, 20% για τους άνδρες των 40 ετών, φτάνει το 50% ή 60% στα 60 και είναι 80% έως 90% για τους άνδρες ηλικίας 70 και 80 ετών. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι φτάνοντας σε μεγάλες ηλικίες, οι περισσότεροι άντρες θα αναπτύξουν κάποια ιστολογικά χαρακτηριστικά συμβατά με την ΚΥΠ.

Κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου, ο προστάτης έχει δύο κύριες περιόδους ανάπτυξης. Η πρώτη είναι στην εφηβεία, κατά τη διάρκεια της οποίας ο προστάτης θα διπλασιαστεί σε μέγεθος. Η δεύτερη περίοδος ανάπτυξης αρχίζει γύρω στην ηλικία των 30 ετών, μετά την οποία ο προστάτης θα αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι.
Η εμφάνιση της ΚΥΠ είναι αργή και σταδιακή: Δεν ξυπνάτε ένα πρωί με ΚΥΠ! Οι περισσότεροι άνδρες δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια μέχρι τα συμπτώματα να είναι αρκετά σοβαρά. Για να αποφευχθούν οι μετέπειτα επιπλοκές, ξεκινώντας από την ηλικία των 40 ετών καθώς επίσης και στα 50 και στα 60, πέρα από την υγιεινή διατροφή και τον υγιεινό τρόπο ζωής, οι άνδρες πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους και / ή τον φαρμακοποιό τους για τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής που προάγουν την υγεία του προστάτη. Ακόμη και αν τα συμπτώματα της ΚΥΠ είναι ήπια, είναι σημαντικό να τα αντιμετωπίζετε. Η έγκαιρη υποστήριξη, ειδικά με ένα ποιοτικό φυσικό συμπλήρωμα διατροφής, θα έχει αποτελέσματα. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ΚΥΠ μπορεί τελικά να κλείσει την ουροδόχο κύστη, με αποτέλεσμα την κατακράτηση ούρων.

Πώς γίνεται διάγνωση της ΚΥΠ;

Υπάρχει πλήθος εξετάσεων και εργαλείων που χρησιμοποιούν οι γιατροί για τη διάγνωση της ΚΥΠ, τον εντοπισμό της έκτασης του προβλήματος και / ή τον αποκλεισμό άλλων αιτιών για τα συμπτώματα.
Δακτυλική εξέταση. Η δακτυλική εξέταση είναι μια τυπική και σχετικά απλή δοκιμασία που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της κατάστασης του προστάτη και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διερεύνησης για την ΚΥΠ. Ο γιατρός εισάγει ένα δάχτυλο, με γάντι, στο ορθό για να ελέγξει τον όγκο του προστάτη και για οποιεσδήποτε σκληρές ή ακανόνιστες περιοχές. Εάν ανιχνευθούν ανωμαλίες κατά τη διάρκεια της δακτυλικής εξέτασης ο γιατρός συνήθως θα προτείνει άλλες εξετάσεις.
Διεθνής βαθμολογία για τα συμπτώματα του προστάτη (I-PSS). Το (IPSS) είναι ένα ερωτηματολόγιο με επτά ερωτήματα σχετικά με τα συμπτώματα του ουροποιητικού και ένα ερώτημα σχετικά με την ποιότητα ζωής. Το (I-PSS) χρησιμοποιείται για να εκτιμηθεί η σοβαρότητα των συμπτωμάτων που βιώνει ο ασθενής. Κάθε ερώτηση σχετικά με τα συμπτώματα του ουροποιητικού συστήματος επιτρέπει στον ασθενή να επιλέξει μία από τις έξι απαντήσεις που υποδεικνύει την αυξανόμενη σοβαρότητα του συγκεκριμένου συμπτώματος. Ως απάντηση δίνεται η βαθμολογία από 0 έως 5. Η συνολική βαθμολογία μπορεί επομένως να κυμαίνεται από 0 έως 35 (ασυμπτωματικός έως πολύ συμπτωματικός). Το I-PSS χρησιμεύει ως πολύτιμο σημείο εκκίνησης για μια συνομιλία γιατρού-ασθενούς.
Εξέταση ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA). Το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA) είναι μια ουσία που παράγεται στον προστάτη. Τα επίπεδα PSA αυξάνονται όταν ένας άνδρας έχει διογκωμένο προστάτη. Ωστόσο, τα αυξημένα επίπεδα PSA μπορεί να οφείλονται και σε πρόσφατες λοιμώξεις, χειρουργικές επεμβάσεις ή καρκίνο του προστάτη. Η εξέταση μετρά την ποσότητα PSA στο αίμα σε νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο (ng / mL). Τιμές PSA 4 ng / mL ή χαμηλότερες είναι φυσιολογικές. 4-10 ng / mL είναι ελαφρώς αυξημένες. 10-20 είναι μέτρια αυξημένες και το 20-35ng/ml είναι πολύ υψηλό. Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι τα επίπεδα PSA αυξάνονται με την ηλικία (λέγεται και age-specific PSA). Ένα PSA έως 2,5 ng / mL για άνδρες ηλικίας 40-49 θεωρείται φυσιολογικό, όπως και τα 3,5 ng / mL για τους άνδρες ηλικίας 50-59, 4,5 ng / mL για τους άνδρες ηλικίας 60-69 ετών και 6,5 ng / mL για τους άνδρες 70 ετών και άνω.
Διορθικό υπερηχογράφημα. Το υπερηχογράφημα χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να σχηματίσει μια εικόνα του προστάτη. Μια λεπτή συσκευή που ονομάζεται μετατροπέας εισάγεται στο ορθό. Καθώς η συσκευή κινείται, εμφανίζει διάφορα μέρη του προστάτη και έτσι βοηθά στη μέτρηση του μεγέθους του.

Εξετάσεις αίματος. Δεδομένου ότι τα συμπτώματα της ΚΥΠ είναι παρόμοια με αυτά που σχετίζονται με τα προβλήματα των νεφρών, μπορούν να γίνουν εξετάσεις αίματος για να ελεγχθεί αν οι νεφροί λειτουργούν σωστά. Αυτές οι εξετάσεις αίματος χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της λειτουργίας των νεφρών και τον αποκλεισμό των προβλημάτων των νεφρών ως πιθανή αιτία των συμπτωμάτων που αντιμετωπίζει ο ασθενής.

Γενική ούρων και καλλιέργεια ούρων. Τα συμπτώματα της ΚΥΠ μπορεί να είναι δύσκολο να διαχωριστούν από τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και τα προβλήματα της ουροδόχου κύστης ή των νεφρών. Για να αποκλείσουμε τα παραπάνω, μπορούμε να κάνουμε γενική εξέταση ούρων και καλλιέργεια ούρων ώστε να ανιχνευτούν σημάδια μολύνσεως του ουροποιητικού ή παρουσία αίματος στα ούρα (αιματουρία).

Υπερηχογράφημα. Ο γιατρός εξετάζει την περιοχή της κάτω κοιλίας με τη βοήθεια υπερήχων. Αυτό μας δίνει μια εικόνα της ουροδόχου κύστης στην ειδική οθόνη. Το υπερηχογράφημα μας δείχνει την ποσότητα ούρων που έχει παραμείνει στην ουροδόχο κύστη και έτσι ο γιατρός είναι σε θέση να πει εάν η κύστη αδειάζει σωστά.

Ουροδυναμικός έλεγχος. Πρόκειται για μια σειρά εξετάσεων που αποσκοπούν στον έλεγχο του πόσο καλά κρατά ο ασθενής και απελευθερώνει ούρα στην ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Για παράδειγμα, ένας αργός ρυθμός ροής μπορεί να υποδεικνύει αδύναμους μυς της ουροδόχου κύστης ή ένα μπλοκάρισμα στο ουροποιητικό σύστημα και το κατά πόσο ένας διογκωμένος προστάτης εμποδίζει τη ροή των ούρων από την ουροδόχο κύστη.


Τηλ. Επικοινωνίας: +30 210 61 99 886