Το LycoProst αναστέλλει τη βλαβερή δραστηριότητα των ανδρογόνωνΤα ανδρογόνα είναι σημαντικές στεροειδείς ορμόνες που ρυθμίζουν την αρσενική σεξουαλική ανάπτυξη και διαφοροποίηση, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού του αναπαραγωγικού συστήματος και τη διατήρηση της λειτουργίας του. Τα ανδρογόνα είναι επίσης απαραίτητα για την μυϊκή ανάπτυξη και την ψυχοσεξουαλική συμπεριφορά. Τα κύρια ανδρογόνα στους ανθρώπους είναι η τεστοστερόνη (Τ) και η διϋδροτεστοστερόνη (dihydrotestosterone,DHT).
Η διϋδροτεστοστερόνη (DHT) είναι μια ορμόνη με ισχυρές ανδρογενετικές δράσεις. Προκαλεί την ωρίμανση του σώματος κατά την εφηβεία και είναι υπεύθυνη για πολλά από τα φυσικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με τους ενήλικες άνδρες. Η DHT συντίθεται μέσω της μετατροπής της τεστοστερόνης. Περίπου το 10% της τεστοστερόνης μετατρέπεται σε διϋδροτεστοστερόνη, κυρίως από τους όρχεις και τον προστάτη. Ενώ τα επίπεδα τεστοστερόνης συνήθως μειώνονται με την ηλικία, οι ηλικιωμένοι εξακολουθούν να παράγουν και να συσσωρεύουν υψηλά επίπεδα DHT στον προστάτη. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η συσσώρευση της DHT ενθαρρύνει τα κύτταρα του προστάτη να συνεχίσουν να αναπτύσσονται, προκαλώντας έτσι καλοήθη υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ).
Βάσει μιας μελέτης του 2015, διαπιστώθηκε ότι τα καροτενοειδή και οι πολυφαινόλες του LycoProst αναστέλλουν τόσο τη σηματοδότηση των ανδρογόνων όσο και τη δραστικότητα του στοιχείου απόκρισης στα ανδρογόνα που προκαλείται από την DHT (Androgen Response Element, AnRE) στα κύτταρα του προστάτη. Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι όταν χορηγήθηκαν μεμονωμένα η βιταμίνη Ε, η κουρκουμίνη ή το εκχύλισμα τομάτας του Lycored, έκαστο εμφάνισε μόνο οριακή επίδραση στη σηματοδότηση των ανδρογόνων. Ενώ οι διάφοροι συνδυασμοί δύο ενώσεων έδειξαν μεγαλύτερη συνεργιστική αναστολή της μεταγραφικής δραστικότητας σε σχέση με το άθροισμα των αποτελεσμάτων που ελήφθησαν για κάθε μεμονωμένη ένωση, ο συνδυασμός των τριών ενώσεων έδειξε την ισχυρότερη συνεργιστική δράση από κάθε ζεύγος ενώσεων.Τηλ. Επικοινωνίας: +30 210 61 99 886